

Regionalizing Collaboration through DNA Databases - 21-23 May 20224

DRAFT AGENDA

TRACK 2: REGIONALISING CO-OPERATION THROUGH DNA DATABASES

MAY 21 - Tuesday		
18h00 – 21h00	DNA Symposium Cocktail Event	

MAY 22 - Wednesday				
Time		Topic	Speaker	
07h30 – 08h00 [30mins]	Registration [Note: Registration will also be open at the cocktail function]			
O8h00 – 08h15 [15mins]	Welcome and introduction to Event Committee Team			
O8h15 – 08h45 [30mins]	Objectives of 2-day workshop explained	Towards Regionalizing DNA Databases, explanation of format of DNA tracks, 2 days, look at previously identified barriers: - Lack of DNA allele frequency data / population database to assess weight of DNA profiles/evidence - Lack of (DNA) database for identification / investigative purposes (and related laws) - Lack of hits on national DNA database - Need for transnational exchange of information	Presentation	

08h45 – 09h40 [50mins]	DNA DATABASES: Functionality, Differentiation and Software Solutions	How do National DNA Databases work, and what resources are required? What is the difference between Humanitarian and Offender databases, is there a need for separation and why? DNA Database software solutions eg CODIS: What are the options?	Mini Presentations from Expert Panel followed by panel discussions to audience understand basic tenants of
09h40 – 10h30 [50mins]	POPULATION / ALLELE FREQUENCY DATABASES	Population Allele Frequency Databases explained. Presentation of systematic literature review. Role of DNA Populations database and support of DNA profile analysis. Structures and Resources needed for establishing a DNA Population Database.	Mini Presentations from Expert Panel followed by panel discussions
10h30 – 11H00 [30mins]	TEA BREAK		
11h00-12h10 [15mins PPT] [50mins PD]	CHALLENGES IN RESOLVING UHR/ MP CASES	Short presentation overview of the regional challenges in resolving MP cases / UHR followed by a panel discussion to understand the role of Forensic Pathology Services and other key stakeholders in human ID (both crime/humanitarian) and how successful they are at achieving +ve identification, where profiles from UHR/MP 'end up'	Short Presentation followed by questions to Expert Panel
12h10H-13H00 [50mins]	WHY REGIONAL COLLABORATION?	Panel discussion on the need for regional transnational co-operation and current projects	PANEL DISCUSSION
13h00 – 14h00 [1 hr]	LUNCH		

14H00-14H45 [45mins]	I-FAMILIAS	I-Familias Explained / Profile Submission – technical review Anticipated challenges in I-Familias Submissions: - criminal Case Profile Submission - humanitarian Case Profile Submission - legal issues when reaching across borders - logistical issues reaching across borders		
14H45-15H40 [50mins]		Key legal and policy considerations for sharing DNA data regionally - Current legal frameworks governing transnational data sharing - Legal mechanisms for resolving MP/UHR cases across jurisdictions (how they differ from sharing offender profiles) - Current examples of information sharing / policies	Presentation slides combined with PANEL DISCUSSION	
15H40-16H00		Wrap Up, Questions,		
16h30	Sunset River Cruise including light dinner and drinks			

MAY 23 - Thursday				
Time	Theme	Торіс	Speaker	
08h00 – 08h30 [30mins]	OVERVIEW OF DAY ONE	Presentation Slides showing discussions of Day 1, overview of what was discussed, drawing on these outcomes,	Presentation	
08H30 – 09h15 [45mins]	'AFRICA 'Accelerating Forensic Regional Identification Capacity in Africa	Presentation of Regional DNA Population Database – Concept for future collaboration (AFRICA) The role of AFRICA project with I-Familia submissions	Presentation	
09h15 – 10h00 [45mins]	REGIONAL DATABASES	Developing a basic infographic on the workflow of humanitarian case DNA profiling and the use of I-Familia with audience feedback Infographic feedback to show an understanding of national workflows to identify ways to 'connect to protect' transnationally.	Presentation and audience feedback	
10h00-11h0 0	TEA BREAK			
11h00-12h0 0 [1 hr]	REGIONAL DATABASES	Divide audience into groups: Mandate is 2-fold for groups to recommend draft: 1. guidelines for Submitting DNA Profiles to I-Familias 2. Standard Operating Procedures for sharing humanitarian case DNA profiles with INTERPOL's I- Familia	Working Groups	
12h00-13h0 0 [1 hr]		Groups to feedback their recommendations on 1 and 2 above	Feedback	
13h00 – 14h00	LUNCH			
14h00 – 15h00		Consolidation of Morning Working groups and outcomes from panel discussions	Feedback, outcomes, processes, way forward	
15h00 – 15h25	GENERAL	Q&A and Conclusion		
15h30	Closure and thank you			