top of page
#4 backgound.png
#4 FDNAS new.png
#4 AGENDAS

4#FDNAS 2024 | PROGRAM

congress pic test.png
congress pic test.png

ZAMBIA 4#FDNAS 2024

DNA DATABASE TRACK: Themes for Discussion over 2 Days

  1. DNA Databases: Functionality, Differentiation and Software Solutions 

  2. Population Allele Frequency Databases: Purpose, Current Status in Africa and Resource Requirements

  3. Challenges in Resolving UHR/MP Cases: Current Workflows, Regional Challenges, Key Stakeholders in Human Identification

  4. Why Regional Collaboration? The Need for Regional Transnational Cooperation and Current Projects

  5. Key Legal and Policy Considerations for Sharing DNA Data Regionally

  6. I-Familia Explained:  Technical Review, Profile Submission and Anticipated Challenges 

EVENTS

GBVF TRACK: Themes for Discussion over 2 Days

  1. Essential Services for Victims: A Holistic Approach

  2. Optimising Service Provision: Reporting and Collection of Forensic Evidence

  3. Developing Regulated Forensic Nurse Training in Africa: Addressing the Need

  4. GBVF Amidst Conflict, Climate Disasters, and Mobility Challenges

  5. DNA Court Challenges: Interventions to Improve Competency in Court

  6. DNA Legislation and DNA Databases: Strengthening Justice in GBVF Cases

MAY 21 - Tuesday 2024 | PRE-EVENT DAY

08h00 - 13h00

Scientific DNA Workshop (Closed)

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

13h00 - 18h00

Free Time to Explore the Victoria Falls (At Own Cost to Participant)

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

18h00 – 21h00

4th Forensic DNA Symposium Cocktail Event (Registration Table Will Be Open)

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

DATABASE track day 1

Wednesday, 22 May 2024 | DNA DATABASE TRACK | Day 1

07h30 - 08h00
[30mins]

REGISTRATION

Note: Registration Will Also Be Open at the Cocktail Function

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

08h00 - 08h10 [10mins]

WELCOME and Introduction to Event Committee Team

Dr Vanessa Lynch

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

08h10 - 08h30 [20mins]

OBJECTIVES Over 2-day Event

Mr Stephen Fonseca

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

08h30 - 09h15
[45mins]

DNA DATABASES:
- Functionality
- Differentiation
- Software Solutions

PANEL DISCUSSION 1
LED BY: Dr Vanessa Lynch
PANEL:
Brig. Joe Smith
Dr Aaron Amankwaa
Mr John Mungai
Prof. Bruce Budowle
A/Prof. Laura Heathfield

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

09h15 - 10h00
[45mins]

POPULATION ALLELE FREQUENCY DATABASES:
- Purpose
- Current Status in Africa
- Resource Requirements

PANEL DISCUSSION 2
with Presentation slides combined
LED BY: A/Prof Laura Heathfield
PANEL:
Ms Donna-Lee Martin
Mr Innocent Makasa
Lt. Col. Sharlene Otto
Ms Eva Aluvaala Nambati
Mr Yasin Farah

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

10h00 - 11h00
[1 hr]

OFFICIAL OPENING CEREMONY
Zambian Ministry

(Coffee and Tea Will Be Available)

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

11h00 - 11h30 [30 min]

INTERACTIVE SESSION:
Audience Participation via Wooclap Platform

LED BY: Adv Vaughn Rossouw

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

11h30 - 12h15
[45 mins]

CHALLENGES IN RESOLVING UHR/MP CASES:
- Workflows
- Regional Challenges
- Key Stakeholders in Human Identification

PANEL DISCUSSION 3
with Presentation slides combined
LED BY: Vaughn Rossouw
PANEL:
Ms Vonita Thompson
A/Prof Laura Heathfield
Mr Stephen Fonseca
Dr Adam Mucheleng'anga

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

12h15 - 13h00
[45 mins]

WHY REGIONAL COLLABORATION?
The Need for Regional Transnational Collaboration
in DNA Data Sharing for Human Identification Initiatives:
Current Projects

PANEL DISCUSSION 4
LED BY: Mr Stephen Fonseca
PANEL:
Dr Francois-Xavier Laurent
Ms Brittany Graham
Dr Vanessa Lynch
Ms Lucinda Evert
Mr Innocent Makasa

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

13h00 - 14h00
[1 hr]

LUNCH

LUNCH

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

14h00 - 14h45
[45mins]

KEY LEGAL AND POLICY
Considerations for Regional DNA Data Sharing

PANEL DISCUSSION 5
with Presentation slides combined
LED BY: Dr Vanessa Lynch
PANEL:
Brig. Joe Smith
Prof. Marion Mutugi
Mr John Mungai
Dr Aaron Amankwaa
Prof. Bruce Budowle

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

14h45 - 15h30
[45mins]

I-FAMILIA EXPLAINED:
Technical Review, Profile Submission,
and Anticipated Challenges

1. Criminal Case Profile Submission
2. Humanitarian Case Profile Submission
3. Legal Issues When Reaching Across Borders
4. Logistical Issues When Reaching Across Borders

PRESENTATION: Dr Francois-Xavier Laurent

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

15h45

SUNSET RIVER CRUISE

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

DATABASE track day 2

Thursday, 23 May 2024 | DNA DATABASE TRACK | Day 2

08h00 - 08h30
[30mins]

OVERVIEW OF DAY ONE
Presentation Slides Showing Discussions of Day 1,
Overview of What Was Discussed,
Drawing on These Outcomes

PRESENTATION: Ms Donna-Lee Martin

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

08h30 - 09h15
[45mins]

‘AFRICA’: Accelerating Forensic Regional
Identification Capacity in Africa

PRESENTATION: A/Prof Laura Heathfield

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

09h15 - 10h00
[45mins]

REGIONAL DATABASES
Developing a Basic Infographic on the Workflow of Humanitarian Case DNA Profiling and the Use of I-Familia – Asking for Audience Feedback

Infographic Feedback to Demonstrate Understanding of National Workflows and Identify Ways to 'Connect to Protect' Transnationally

PRESENTATION: Dr Francois-Xavier Laurent

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

10h00 - 10h30
[30mins]

TEA / COFFEE BREAK

TEA / COFFEE BREAK

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

10h30 - 12h00
[1 hr+30min]

BREAKAWAY WORKING GROUPS
Groups Tasked with Recommending and Drafting:
Guidelines for Submitting DNA Profiles to I-Familia;
Standard Operating Procedures for Sharing (UHR/MP)
Case DNA Profiles with INTERPOL’s I-Familia

LED BY: Mr Stephen Fonseca

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

12h00 - 13h00
[1 hr]

FEEDBACK: Groups to Provide Feedback
on Recommendations for Points 1 and 2 Above

LED BY:
Mr Stephen Fonseca
Dr Francois Xavier Laurent

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

13h00 - 14h00
[1hr]

LUNCH

LUNCH

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

14h00 - 15h00

WHERE TO FROM HERE?
Reflections and Action Points
Regional Collaboration
Future Meetings
Consultative Processes

FINAL PANEL DISCUSSION
LED BY: Dr Vanessa Lynch
PANEL: Dynamic

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

15h00 - 15h30

WRAP UP (All Tracks)

Event Committee Team

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

GBVF track day 1

Wednesday, 22 May 2024 | GBVF TRACK | Day 1

07h30 - 08h00
[30mins]

REGISTRATION

Note: A registration table will also be set up at the cocktail function

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

08h00 - 08h10 [10mins]

WELCOME and Introduction to Event Committee Team - Objectives of 2-day Event

Dr Linda Naidoo

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

08h10 - 08h30 [20mins]

How GBVF Presents in Various Contexts

Dr Linda Naidoo

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

08h30 - 09h15
[45mins]

Examining How Essential Services are Provided
to Victims of GBV: Current Practices

PANEL DISCUSSION 1
LED BY: Dr Carolyn Hancock
PANEL:
Dr Linda Naidoo
Ms Marissa Pledger
Adv Monde Chizongo

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

09h15 – 10h00
[45mins]

What Are the Challenges in Current Service Provision,
Reporting, and Collection of Forensic Evidence?

PANEL DISCUSSION 2
with Presentation slides combined
LED BY: Dr Carolyn Hancock
PANEL:
Dr Kizzie Shako
Dr Itumeleng Molefe
Dr Rukaiyah Ginwalla
Brig. Fikile Hlalele

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

10h00 - 11h00
[1 hr]

OFFICIAL OPENING CEREMONY
Zambian Ministry

(Coffee and Tea will be available)

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

11h00 - 12h15
[1 hr 15mins]

Addressing the Need for Developing Regulated Forensic Nurse Training in Africa

PANEL DISCUSSION 3
with Presentation slides combined
LED BY: Dr Carolyn Hancock
PANEL:
Dr Kizzie Shako
Dr Itumeleng Molefe
Dr Rukaiyah Ginwalla
Lt Col. Sharlene Otto

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

12h15 - 13h00
[45mins]

GBVF Amidst Conflict,
Climate Disasters and Mobility Challenges

PRESENTATION:
Ms Marissa Pledger

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

13h00 - 14h00
[1 hr]

LUNCH

LUNCH

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

14h00 - 14h50
[50mins]

DNA Court Challenges:
What Interventions Are Needed
to Improve Competency in Court?

PANEL DISCUSSION 4
LED BY: Ms Jakkie Wessels
PANEL:
Adv. Monde Chizongo
Lt Col. Sharlene Otto
Brig. Fikile Hlalele

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

14h50 - 15h30
[40mins]

How Does DNA Legislation and DNA Databases
Strengthen Justice in GBVF Cases?

PANEL DISCUSSION 5
with Presentation slides combined
LED BY: Dr Vanessa Lynch
PANEL:
Ms Jakkie Wessels
Prof. Marion Mutugi
Prof. Bruce Budowle
Dr Carolyn Hancock
Brig. Joe Smith

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

15h45

SUNSET RIVER CRUISE

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

Thursday, 23 May 2024 | GBVF TRACK | Day 2

GBVF track day 2

08h00 - 08h30
[30mins]

OVERVIEW OF DAY ONE
Presentation Slides Showing Discussions of Day 1,
Providing an Overview of What Was Discussed,
and Drawing on These Outcomes

PRESENTATION: Dr Carolyn Hancock

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

08h30 - 09h30
[1 hr]

FEEDBACK SESSION:
Discussion and Documenting Proposed Solutions
for Providing Holistic Essential Services to
GBV Victims Informed by Panel Discussion on Day 1

LED BY: Dr Linda Naidoo
Groupwork

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

09h30 - 10h30
[1hr]

FEEDBACK SESSION:
Documenting Best Practices
for Optimising Service Provision,
Reporting, and Collection of Forensic Evidence
Informed by Panel Discussion on Day 1

LED BY: Dr Kizzie Shako

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

10h30 - 11h00

TEA BREAK

TEA BREAK

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

11h00 - 12h00
[1 hr]

FEEDBACK SESSION:
Discussing and Documenting Next Steps
to Develop Regulated Forensic Nurse Training in Africa

LED BY: Dr Carolyn Hancock

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

12h00 - 13h00
[1 hr]

FEEDBACK SESSION:
Discussing and Documenting Interventions
to Improve 'DNA' Competency in Court

LED BY: Ms Jakkie Wessels

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

13h00 - 14h00

LUNCH

LUNCH

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

14h00 - 15h00 [1 hr]

WHERE TO FROM HERE?
Menti Administration and Analyses
Reflections and Action Points
Regional Collaboration
Future Meetings
Consultative Processes

PANEL DISCUSSION: Dynamic

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

15h00 - 15h30

WRAP UP
(Move to Track 1 Room)

Event Committee Team

MAY 21 - Tuesday 2024 | DNA-TRACK day 1

THANK YOU TO OUR VALUED SPONSORS FOR MAKING THIS EVENT POSSIBLE
bottom of page